המזון שאנחנו צורכים הוא חלק מרכזי בחיים שלנו. רובנו סומכים על כך שהמזון בטוח, אבל עדיין יש לא מעט חששות.
מה הצרכנים חושבים?
- 83% מהצרכנים בעולם מרגישים שהמזון שהם אוכלים הוא בטוח.
- 66% חוששים שמזון עלול להזיק לבריאות.
סיכונים ביולוגיים במזון
אנטיביוטיקה במזון
בחקלאות משתמשים לעיתים באנטיביוטיקה כדי לטפל או למנוע מחלות בבעלי חיים. זה עלול לגרום לכך שחיידקים יהפכו עמידים לתרופות – תופעה שנקראת עמידות לאנטיביוטיקה (AMR). המשמעות: תרופות שפעם היו יעילות כבר לא משפיעות.
וירוסים שמועברים במזון
וירוסים הם יצורים מיקרוסקופיים שאי אפשר לראות בעין. הם יכולים לעבור דרך מזון שהוכן בתנאים לא היגייניים או שהיה במגע עם מים/ביוב מזוהמים. מכיוון שקשה לבדוק את נוכחותם במזון, לעיתים הם מתגלים רק אחרי שכבר גרמו לזיהום.
חיידקים פתוגנים
- סלמונלה - נחלקת לשתי קבוצות: Typhoid (נישאת רק בבני אדם וגורמת לחום טיפוס) ו־Non-Typhoid (נפוצה במעיים של עופות ויונקים, ועלולה לגרום לסלמונלוזיס). אירועי תחלואה מתועדים במאות מקרים מדי שנה.
- פתוגני E. coli - זנים מסוימים רכשו תכונות מזיקות מחיידקים אחרים, כגון שיגלה, וגורמים למחלות מעיים קשות ואף לפגיעה באברים כמו כליות.
- פתוגנים חדשים (emerging) – מיקרואורגאניזמים שבעבר לא הדביקו בני אדם הפכו לפתוגנים הרלווטיים גם לאדם.

סיכונים כימיים במזון
אלרגנים
אלרגנים הם חומרים (לרוב חלבונים) שיכולים לגרום לתגובה חמורה אצל אנשים רגישים – לפעמים עד סכנת חיים. יש 14 אלרגנים עיקריים שחובה לציין על גבי האריזה, כמו בוטנים, גלוטן ועוד.
חומרים שבאים במגע עם מזון
כמו פלסטיק, נייר, מתכות ודיו – אלה עלולים לשחרר חומרים כימיים אל תוך המזון (תופעה שנקראת "מיגרציה"). צרכנים רבים באירופה מודאגים מהשפעה של חומרים אלה על הבריאות.
חומרים ננומטריים
חלקיקים זעירים במיוחד, בגודל ננומטרי, שנמצאים בשימוש בתעשייה – למשל באריזות או כתוספים. השפעתם על הבריאות עדיין נחקרת.
קוטלי מזיקים
כימיקלים שנועדו להגן על צמחים ממזיקים. עם זאת, הם עלולים להישאר על המזון ולגרום לבעיות בריאות. כל שנה מדווחים מאות מקרים של תחלואה שקשורה אליהם.
חומרים שמפריעים לפעילות ההורמונים בגוף
כ-1,484 חומרים זוהו כבעלי פוטנציאל לפגוע במערכת ההורמונלית – שעלולה להשפיע על הגדילה, פריון ומערכות נוספות בגוף.

מבט לעתיד – סיכונים ומגמות מתפתחות
מתכות כבדות
כמו עופרת, כספית וקדמיום – עלולות להגיע למזון מהסביבה (אוויר, מים, אדמה) במהלך הגידול, הייצור או האריזה.
תרכובות מסוכנות נוספות
למשל, פורנים או אקרילמיד – נוצרות לעיתים בתהליך הבישול או העיבוד של המזון, ועלולות להזיק לבריאות.
רעלים טבעיים מהצומח
חלק מהצמחים מייצרים רעלים טבעיים להגנה – והם עלולים להימצא גם במזון שלנו.
מזון חדשני (Novel Food)
כמו מזון שמבוסס על חרקים, או תאים מהחי שגודלו במעבדה. תחום חדש שמתפתח במהירות ודורש פיקוח.
מיקרופלסטיקים
שאריות זעירות של פלסטיק שמגיעות למזון דרך הסביבה – למשל ממי ים או פסולת.
תזונה מותאמת אישית
המגמה כיום היא להבין את ההרכב הגנטי והמיקרוביום (חיידקי המעיים) של כל אדם, כדי להתאים לו תזונה בריאה באופן אישי.
מה מעבדות מילודע מציעות?
מעבדות מילודע, מבית Mérieux NutriSciences מתמחות בזיהוי וניהול סיכונים בבטיחות מזון:
- בדיקות מיקרוביאליות – איתור פתוגנים כמו סלמונלה, ליסטריה, וירוסים ועוד, בשיטות מתקדמות ומהירות.
- בדיקות כימיות – לאלרגנים, מתכות כבדות וחומרים מסוכנים נוספים לפי דרישה.
- פיתוח מותאם אישית – פיתוח פתרונות ייחודיים לבעיות בטיחות לפי צרכי הלקוח.